Column van Gertrude

Geduldig wachten                                                              

Het nieuwe jaar startte, figuurlijk, voor mij op maandag 8 januari, toen ik de kerstboom buiten op de stoep legde. Een paar dagen eerder, waren de dozen met kerstspullen op zolder gezet. De rust keerde weer terug in huis. Iedereen ging weer aan de slag en rolde, met enige tegenzin en moeite, in zijn/haar normale ritme. Ondanks de rust borrelt al enige tijd onrust in mijn lijf; ik wil graag in mijn moestuin en tuin aan de slag.


Zoals elke ochtend, loop ik eerst de tuin in voordat ik aan mijn ontbijt begin: kop thee, fruit en een boterham. Eerst voer ik mijn konijnen en zet het deurtje open naar hun grote ren. Vervolgens ververs ik het water in de schaal voor de vogels en check de voerschaaltjes en -kokers. Deze ochtend ligt er een dunne vorstdeken over de tuin; afgelopen nacht heeft het licht gevroren. Als ik in de bevroren tuin sta zie ik een flauw zonnetje in de lucht. ‘Een zonnetje zou fijn zijn’ zeg ik hardop. 


De tuin ligt er roerloos bij. Vorig jaar is mijn tuin in een soort winterslaap gegaan waar hij nog steeds inzit. Zodra ik actief word, zal de tuin ontwaken. Ondanks de onrust in mijn lijf, nodigt de tuin mij niet uit. De redenen voor deze matte enthousiasme zijn: de lage buitentemperatuur en de natte omstandigheden in de tuin. ‘Spit nooit een natte bodem je legt er dan een deksel op’ was het advies van mijn opa Leon. De natte bodem slaat dicht na spitten waardoor er geen lucht meer naar binnen komt. Doordat ik keurig zijn advies opvolg blijft de spade gewoon in de schuur staan. 


Ik kijk nogmaals naar de lucht en loop naar binnen. Voordat ik aan het ontbijt begin zet ik het koffiezetapparaat aan. Ik word blij van de gedachte dat ik straks, met een heerlijke kop koffie en een stuk ontbijtkoek, de tuincatalogussen doorblader. In mijn tuinschrift ga ik verder met het maken van aantekeningen. De onrust die in mijn lijf siddert probeer ik te temperen door te grasduinen in catalogussen, (moes)tuinboeken en foto’s van de tuin van vorig jaar. Invloed op het weer heb ik niet, ik moet gewoon geduldig wachten op de start van het nieuwe moestuinseizoen.

 

Gertrude 

     
         
Lees hier de column november 2017

Lees hier de column oktober 2017

Lees hier de column van augustus 2017

Lees hier de column juni 2017

Lees hier de column mei 2017    

Lees hier de Column april 2017

Lees hier de Column maart 2017

Lees hier de Column januari 2017

Lees hier de Column december 2016

Lees hier de Column oktober 2016

Lees hier de Column september 2016  

Lees hier de Column Augustus 2016

Lees hier de Column juni 2016

Lees hier de Column mei 2016

Lees hier de Column april 2016         

Lees hier de Column maart 2016     

Lees hier de Column januari 2016     

Lees hier de Column december 2015

Lees hier de Column oktober 2015

Lees hier de Column Najaar 2015

Lees hier de Column Zomer 2015

Lees hier de Column juni 2015

Lees hier de Column mei 2015

Lees hier de Column april 2015

Lees hier de Column maart 2015

Lees hier de Column februari 2015

Lees hier de Column januari 2015