Column van Gertrude

Wintertijd  
 
Afgelopen zaterdagnacht werd de klok een uur achteruit gezet; de wintertijd begon. De komende weken is het in de ochtend eerder licht maar ’s avonds is het wel vroeger donker. Elk jaar opnieuw moet ik wennen aan zowel de zomer- als wintertijd. Zaterdagavond, toen ik de klok op mijn nachtkastje een uur terugdraaide, had ik een raar gevoel. De tijd terugzetten naar wintertijd klopte voor mijn gevoel niet. De zeer warme en lange zomer is geruisloos overgegaan in een heerlijke nazomer. Genoten heb ik van de vele, lange (na)zomeravonden, buiten in de tuin. Ik ben nog niet klaar voor de koude, donkere  herfst- en winterdagen.  

Zaterdag, toen ik in een T-shirt heerlijk aan het rommelen was in mijn (moes)tuin, had ik totaal niet het idee dat de winter over een tijdje op de deur gaat kloppen. Ondanks de blauwe lucht, een heerlijk zonnetje, zie en merk ik wel dat de herfst degelijk is begonnen. Door het aangename weer zou ik bijna vergeten dat de tuin winterklaar gemaakt moet worden.  

Met een bos bamboestokken onder mijn arm loop ik langs het vak met pompoenen. Gewoon kaal op de grond en/of verscholen tussen de afstervende bladeren liggen de gekleurde bollen. Rustig kijk ik naar het gekleurde palet en leg daarna de bamboestokken op de grond. De kleuren van de verschillende soorten pompoenen zijn intens. Verder zijn ook veel stelen kurkachtig. Het is het juiste moment om pompoenen te oogsten. Ik snijd eerst een groene pompoen eraf ‘dit is een mooie voor een heerlijke pan soep’ hoor ik mijzelf in gedachte zeggen. Op mijn hand leg ik de groene bol en draai deze rond zodat ik de vrucht goed kan bewonderen. Als sluitstuk tik ik erop; een fraai hol geluid. ‘Dat gaat een heerlijke soep worden’ mompel ik en breng de “schat” naar de keuken.   

Hoewel ik zondag een uur langer in bed kon blijven liggen, zat ik toch vroeg beneden. Met een kop thee genoot ik van de stilte in de keuken en de zachte zonnestralen die op het aanrecht vielen. Aan het eind van de ochtend werd de pompoen, door mijn man, “geslacht”. Samen met bataat, wortel, ui, knoflook, gember, kokosmelk, een paar druppels tabasco brouwde hij een heerlijke soep. ’s Avonds, toen het al vroeg donker was, stak ik wat kaarsjes aan en genoten wij met z’n vieren van de soep.    

Gertrude    
     

Lees hier de column september 2018

Lees hier de column augustus 2018    

Lees hier de column mei 2018

Lees hier de column april 2018

Lees hier de column maart 2018

Lees hier de column januari 2018

Lees hier de column november 2017

Lees hier de column oktober 2017

Lees hier de column van augustus 2017

Lees hier de column juni 2017

Lees hier de column mei 2017    

Lees hier de Column april 2017

Lees hier de Column maart 2017

Lees hier de Column januari 2017

Lees hier de Column december 2016

Lees hier de Column oktober 2016

Lees hier de Column september 2016  

Lees hier de Column Augustus 2016

Lees hier de Column juni 2016

Lees hier de Column mei 2016

Lees hier de Column april 2016         

Lees hier de Column maart 2016     

Lees hier de Column januari 2016     

Lees hier de Column december 2015

Lees hier de Column oktober 2015

Lees hier de Column Najaar 2015

Lees hier de Column Zomer 2015

Lees hier de Column juni 2015

Lees hier de Column mei 2015

Lees hier de Column april 2015

Lees hier de Column maart 2015

Lees hier de Column februari 2015

Lees hier de Column januari 2015