Column van Gertrude

Afsluiten

Hard raast de wind om het huis, de regendruppels kletsen met flinke kracht tegen de ramen aan. Dat de herfst nog niet voorbij is, is de afgelopen dagen duidelijk merkbaar. Vervelend voor degenen die nu door de regen moeten fietsen of lopen, denk ik. Het geluid van de wind, het lijkt net of er luchtzakken uit elkaar klappen, en rollende bloempotten verbreken acuut mijn dagdromerij. Ik sta direct op en zie een aantal potten over het terras rollen. Snel trek ik mijn jas aan en stap naar buiten.

Na een tijdje is de intensiteit van de regen en wind afgenomen. Helemaal droog wordt het niet, maar de jas beschermt mij uitstekend. Doordat de wind is gaan liggen, loop ik niet het gevaar dat ik omver word geblazen, wat prettig is. Snel pak ik de rollende potten en breng ze naar de schuur. Onze twee konijnen rennen enthousiast door de ren als ze mij zien. Ze weten dat ze eerst flink geaaid worden en daarna krijgen ze beide nog een tarweaar. Met de aar in hun bek huppelen ze snel naar hun eigen plek in het hok en ren. Voor de zekerheid loop ik door de tuin om te kijken of er geen andere losse dingen liggen. Ik check meteen de bakjes en kokers met vogelvoer.

De afgelopen tijd heb ik, stap voor stap, de tuin klaar gemaakt voor de winter. Alleen de appelbomen, frambozen en bessenstruiken moeten deze maand nog gesnoeid worden. Over de (moes)tuin ligt een deken van rust. De activiteiten en de levendigheid in de tuin mis ik. Dagelijks loop ik regelmatig even de tuin in, sowieso voor de vogels en konijnen.

Ik geef beide konijnen nog een dikke aai en loop naar binnen. Op tafel liggen de kerstkaarten die ik de komende dagen ga schrijven. Het schrijven van de kerstgroeten maakt mij altijd weemoedig. Hoogte- en dieptepunten, mooie en grappige momenten komen in een film voorbij. De lange hete en droge zomer komt ook in de film voor. Hoewel de omstandigheden voor de tuin afgelopen jaar zwaar waren, heb ik een goed tuinjaar gehad met een prima oogst.   

Zodra de kerstboom in het huis wordt gezet, de ballen erin worden gehangen is er ook plaats voor (winter)rust in ons huis. Met z’n allen genieten van de feestdagen, goede voornemens uitspreken zoals; volgend jaar start ik met een nieuw moestuinjaar.

Gertrude

     

Lees hier de column oktober 2018

Lees hier de column september 2018

Lees hier de column augustus 2018    

Lees hier de column mei 2018

Lees hier de column april 2018

Lees hier de column maart 2018

Lees hier de column januari 2018

Lees hier de column november 2017

Lees hier de column oktober 2017

Lees hier de column van augustus 2017

Lees hier de column juni 2017

Lees hier de column mei 2017    

Lees hier de Column april 2017

Lees hier de Column maart 2017

Lees hier de Column januari 2017

Lees hier de Column december 2016

Lees hier de Column oktober 2016

Lees hier de Column september 2016  

Lees hier de Column Augustus 2016

Lees hier de Column juni 2016

Lees hier de Column mei 2016

Lees hier de Column april 2016         

Lees hier de Column maart 2016     

Lees hier de Column januari 2016     

Lees hier de Column december 2015

Lees hier de Column oktober 2015

Lees hier de Column Najaar 2015

Lees hier de Column Zomer 2015

Lees hier de Column juni 2015

Lees hier de Column mei 2015

Lees hier de Column april 2015

Lees hier de Column maart 2015

Lees hier de Column februari 2015

Lees hier de Column januari 2015