Column van Gertrude

Twee goudstengeltjes   

Vlak voor Koningsdag nam de onrust in mijn lijf toe. Meerdere keren per dag liep ik mijn moestuintje in, om de twee aspergebedden te inspecteren. Ik was razend benieuwd wanneer ik, dit jaar, de eerste asperges zou kunnen steken. Vorig jaar heb ik samen met een vriendin, aspergeklauwen gepoot in twee bedden. Na het poten heb ik, zoals zij had geadviseerd, de twee bedden stap voor stap opgehoogd.   
April was een koude en natte maand. In mei is de zon goed te zien en te voelen. Prima omstandigheden voor mijn asperges om naar boven te komen. Halverwege mei maakte ik een sprong van blijdschap toen ik, in beide bedden, een paar scheurtjes zag. In een, zeer snelle tel, lag ik op mijn knieën naast een bed. Zeer voorzichtig haalde ik de grond rondom de  scheur weg, want ik was bang om iets te beschadigen. Nadat ik de grond had weggehaald staarde ik naar de eerste asperge. Uit mijn broekzak haalde ik mijn zakmes en sneed het dunne goudstengeltje af. De scheur in het andere bed opende ik eveneens voorzichtig. Ook daar was de oogst: één goudstengeltje. Enthousiast en blij liep ik met de oogst: twee dunne goudstengeltjes, naar huis. Vanavond ligt er een zelfgekweekte asperge op mijn bord neuriede ik in mijn hoofd. In de kast zocht ik een stuk goudkleurig karton. In opperste concentratie knipte ik twee kroontjes, waarmee ik de borden decoreerde. Mijn eerste aspergeoogst heb ik niet ongemerkt voorbij laten gaan.    
,Heb je zin in asperges, dan steek ik een maaltje voor je' zei mijn vriendin vorige week. ,Lekker, heel graag’ antwoorde ik enthousiast. Zij vertelde mij dat haar eerste oogst, jaren geleden, ook twee schamele asperges waren. Net zoals de afgelopen jaren klaagt ze ook dit jaar niet over de oogst. Glimlachend zegt ze: ,al enkele weken eten wij heerlijke asperges, en ik maak ook nog andere mensen blij met het witte goud.' Op de twee bedden liggen de gestoken asperges. Zij stopt de oogst in een plastic tas, die ze aan mij geeft: ,goed afspoelen, schillen, koken en dan genieten' zegt ze.       
’s Avonds zet ik het bord met de heerlijke asperges, uit de tuin van mijn vriendin, op tafel. Terwijl wij genieten van de asperges heb ik het volste vertrouwen erin dat mijn oogst volgend jaar groter zal zijn. Dit jaar had ik twee goudstengeltjes, die wel ontzettend lekker waren.       

 

Gertrude  

     

Lees hier de column april 2018

Lees hier de column maart 2018

Lees hier de column januari 2018

Lees hier de column november 2017

Lees hier de column oktober 2017

Lees hier de column van augustus 2017

Lees hier de column juni 2017

Lees hier de column mei 2017    

Lees hier de Column april 2017

Lees hier de Column maart 2017

Lees hier de Column januari 2017

Lees hier de Column december 2016

Lees hier de Column oktober 2016

Lees hier de Column september 2016  

Lees hier de Column Augustus 2016

Lees hier de Column juni 2016

Lees hier de Column mei 2016

Lees hier de Column april 2016         

Lees hier de Column maart 2016     

Lees hier de Column januari 2016     

Lees hier de Column december 2015

Lees hier de Column oktober 2015

Lees hier de Column Najaar 2015

Lees hier de Column Zomer 2015

Lees hier de Column juni 2015

Lees hier de Column mei 2015

Lees hier de Column april 2015

Lees hier de Column maart 2015

Lees hier de Column februari 2015

Lees hier de Column januari 2015