Column van Gertrude

Delen en leren


Voordat ik de tuin in ga, pak ik standaard, eerst mijn zakmes uit het bakje bij de deur. Als het mes in mijn broekzak glijdt, hoor ik in gedachte mijn opa Leon: ‘een goed zakmes en een tuinman/tuinder horen bij elkaar.’ Ik duw de deurklink naar beneden en stap naar buiten. Dat het de afgelopen dagen flink heeft geregend is goed te zien. De tuin is behoorlijk nat, en de afgevallen herfstbladeren liggen als doorweekte bulten in de tuin. Gewoonlijk scharrelen merels in het bladerendek, alleen vandaag is het een merel-loze dag in mijn tuin.

Ik loop snel richting mijn moestuintje want de donkere lucht boven mijn hoofd voorspelt niet veel goeds. Achter mij hoor ik mijn naam. Ik kijk om en zie een vriendin aan het begin van het pad staan. Enthousiast roept zij: ‘Gertrude’ en wenkt mij. Snel loop ik naar haar toe en voel de eerste regendruppels op mijn hoofd. In haar hand heeft ze een schaal waarin sperziebonen en tomaten liggen. ‘Alsjeblieft, de avondmaaltijd’ zegt ze.
Meerdere keren heeft zij enthousiast vertelt over de sperziebonen ‘Cobra’, die zij dit jaar in hun tuin telen. Het is het eerste jaar dat zij deze variëteit hebben, waar ze erg tevreden over zijn. ‘De bonen zijn niet alleen mooi, ook is de opbrengst top. Er bleven maar peulen aan de planten komen. En niet onbelangrijk, wij vinden ze lekker’ zegt ze met een grote glimlach op haar gezicht. De lange, lichtgroene peulen heeft ze elegant in de schaal gelegd. Of ik nu kort of lang naar de peulen kijk, ze blijven gewoon liggen. Geen enkele peul richt zich op om vervolgens al sissend tot een aanval over te gaan. Het zijn mooie bonen waar ik geen vergelijking met een slang in zie. Het is mij een raadsel waarom ze ‘Cobra’ heten.

Voordat de bui echt losbarst lopen wij snel de keuken in, waar ik een kopje koffie zet. Ik zet de schaal op het aanrecht. ‘Vanavond eten wij aardappels met rozemarijn uit de oven met “slangenbonen” en tomaat’ zeg ik enthousiast. Zelf groenten telen vind ik leuk. Gewoon met mijn zakmes verse groente snijden in mijn moestuintje is een heerlijkheid. Maar het delen van ervaringen, groenten, zaden is een bonus. Gezellig samen een kopje koffie drinken en moestuinervaringen delen is een goede start van een herfstachtige ochtend.

Gertrude

    

Lees hier de column van augustus 2017

Lees hier de column juni 2017

Lees hier de column mei 2017    

Lees hier de Column april 2017

Lees hier de Column maart 2017

Lees hier de Column januari 2017

Lees hier de Column december 2016

Lees hier de Column oktober 2016

Lees hier de Column september 2016  

Lees hier de Column Augustus 2016

Lees hier de Column juni 2016

Lees hier de Column mei 2016

Lees hier de Column april 2016         

Lees hier de Column maart 2016     

Lees hier de Column januari 2016     

Lees hier de Column december 2015

Lees hier de Column oktober 2015

Lees hier de Column Najaar 2015

Lees hier de Column Zomer 2015

Lees hier de Column juni 2015

Lees hier de Column mei 2015

Lees hier de Column april 2015

Lees hier de Column maart 2015

Lees hier de Column februari 2015

Lees hier de Column januari 2015