Column van Gertrude

Oogst met geduld   

Niet alleen de weermannen en -vrouwen praten vurig over de hoge temperaturen die deze week worden verwacht, ook op straat en in winkels is de warmte het gesprek van de dag. De gewassen in mijn moestuintje vinden de zon heerlijk; ze swingen bijna de bedden uit. Dat de afgelopen tijd amper regen is gevallen, is zichtbaar in mijn (moes)tuin; de grond is droog.      

Met de zon in mijn gezicht loop ik naar de moestuin. Het idee dat ik straks een boterham met verse aardbeien ga eten, zetten mijn speekselklieren aan het werk; het water loopt mij in de mond. De oogst van de zomerkoninkjes is dit jaar super. Veel aardbeien al gegeten, verder meerdere bakjes met aardbeien in de vriezer gestopt.    

In gedachte ruik ik de aardbeien waardoor ik mijn pas versnel. Ik passeer de ruim twee meter hoge gaaswand, waar de kapucijners tegen en in groeien. De wand hangt vol met lila paarse bloemen, ook zie ik een aantal donkerpaarse peulen aan de planten hangen. Ik haal mijn zakmes uit mijn broekzak. Voorzichtig snijd ik een dunne peul af. Ik dop de peul, en kauw voorzichtig op de kleine erwtjes; lekker maar nog niet helemaal de juiste smaak.  

,Oogsten moet je voorzichtig en met geduld doen’ zei een vriendin, die zelf een moestuin heeft, vorige week tegen mij terwijl wij tussen de aardbeien stonden. Ze bukte, pakte een rode aardbei en zei: ,kijk Gertrude, deze moet nog even blijven hangen. De vrucht moet meer smaak krijgen.’  Ook bij de oogst van de kapucijners adviseerde zij geduld. De peulen moeten voldoende tijd krijgen om zich goed te vullen met erwten. ,Je moet lekkere dikke peulen oogsten, die een mooie glans hebben. Wacht je te lang dan zijn ze melig en taai’ was haar advies.   

Terwijl ik de jonge, groene erwtjes kauwend door mijn mond beweeg  zoemt het advies van mijn vriendin in mijn hoofd. Met een glimlach op mijn gezicht kijk ik naar de kleurrijke kapucijnerswand; er hangen veel bloemen in. ,Dat zal een mooie oogst worden’ zeg ik zachtjes en loop vrolijk verder naar de aardbeien. Het lijkt wel of de planten bijzondere krachten hebben, want opnieuw pluk ik veel aardbeien. ,Ja ze had gelijk, met geduld oogst je heerlijke smaakvolle producten’ zeg ik en stop een verse aardbei in mijn mond. Kauwend loop ik naar huis om een broodje met aardbeien klaar te maken.   

Gertrude 
     

    

Lees hier de column mei 2018

Lees hier de column april 2018

Lees hier de column maart 2018

Lees hier de column januari 2018

Lees hier de column november 2017

Lees hier de column oktober 2017

Lees hier de column van augustus 2017

Lees hier de column juni 2017

Lees hier de column mei 2017    

Lees hier de Column april 2017

Lees hier de Column maart 2017

Lees hier de Column januari 2017

Lees hier de Column december 2016

Lees hier de Column oktober 2016

Lees hier de Column september 2016  

Lees hier de Column Augustus 2016

Lees hier de Column juni 2016

Lees hier de Column mei 2016

Lees hier de Column april 2016         

Lees hier de Column maart 2016     

Lees hier de Column januari 2016     

Lees hier de Column december 2015

Lees hier de Column oktober 2015

Lees hier de Column Najaar 2015

Lees hier de Column Zomer 2015

Lees hier de Column juni 2015

Lees hier de Column mei 2015

Lees hier de Column april 2015

Lees hier de Column maart 2015

Lees hier de Column februari 2015

Lees hier de Column januari 2015