Column van Gertrude

Exotische kolen

Met een hard geluid schiet de schakelaar van de waterkoker in de uitstand; het signaal dat het water is gekookt. Ik trek de stekker uit het stopcontact, pak de kan en loop naar buiten. Het gekookte water gooi ik in de nestkasten, die op de tuintafel staan. Luizen en vlooien overleven het kokende waterbad, helaas, niet. De schoongemaakte kasten hang ik later op, ze moeten eerst drogen. Voor diverse vogels zijn de nestkasten in de komende maanden, een veilige en droge schuilplaats.

De weersvoorspelling voor aankomende week is niet dramatisch; af en toe een verdwaalde regenbui en het kwik blijft rond de 10 graden steken. Prettige omstandigheden om verder te gaan met het opruimen van mijn tuin en moestuin. De afgelopen tijd heb ik een deken van bladeren neergelegd. Vogels waarderen dit. Dagelijks scharrelen en spitten merels driftig in het blad, zij zoeken insecten.
Veel gewassen zijn al geoogst, er staan nu vooral nog wintergewassen: prei, spits-, rode- en boerenkool. Mijn vader, die dol was op stamppotten, had altijd voldoende boerenkool in zijn moestuin staan. Na een flinke vorst kwam hij trots,  met in zijn armen stronken boerenkool, de keuken in. De oogst moest het liefst dezelfde dag worden gegeten. ‘De lekkere vorstsmaak moet niet verloren gaan’ zei hij dan glunderend.

Dit jaar had ik een plaats gereserveerd bij de kolen, voor het exotisch neefje van de boerenkool: de palmkool. Een vriendin heeft al jaren deze plant, die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt, in haar moestuin. De grote plant, die op een palm lijkt, is een blikvanger. Van een afstandje zie ik de grote plant met de lange, gekroesde, donkerkleurige bladeren, krachtig staan. Doordat de bladeren van onderen af geoogst worden, gaat de plant na elke oogstronde steeds meer op een palm lijken.
Dit jaar kreeg ik enkele zaadjes van mijn vriendin. Na een succesvolle ontkieming plantte ik de plantjes uit. Hoewel de plantjes aansloegen van de Cavolo nero, zoals deze palmkool exotisch heet, oogst ik helaas geen palmkool dit jaar. De naaktslakken waren dol op de kleine plantjes, ze hebben ze  smakelijk opgegeten.

Nadat ik het laatste nestkastje heb schoongemaakt speur ik de lucht af. Gelukkig, ik zie een mager zonnetje. De dunne zonnestralen moeten hard schijnen om wat warmte te produceren. Verder moet ik gewoon geduldig zijn. Hopelijk worden de nestkasten weer goed gebruikt, de komende maanden, door diverse vogels.

Gertrude

         

Lees hier de column oktober 2017

Lees hier de column van augustus 2017

Lees hier de column juni 2017

Lees hier de column mei 2017    

Lees hier de Column april 2017

Lees hier de Column maart 2017

Lees hier de Column januari 2017

Lees hier de Column december 2016

Lees hier de Column oktober 2016

Lees hier de Column september 2016  

Lees hier de Column Augustus 2016

Lees hier de Column juni 2016

Lees hier de Column mei 2016

Lees hier de Column april 2016         

Lees hier de Column maart 2016     

Lees hier de Column januari 2016     

Lees hier de Column december 2015

Lees hier de Column oktober 2015

Lees hier de Column Najaar 2015

Lees hier de Column Zomer 2015

Lees hier de Column juni 2015

Lees hier de Column mei 2015

Lees hier de Column april 2015

Lees hier de Column maart 2015

Lees hier de Column februari 2015

Lees hier de Column januari 2015