Column van Gertrude

Oogstfeestje

,Hallo Gertrude, alsjeblief een doos gezonde heerlijkheid’ zegt mijn vriendin, terwijl ze een kartonnen tomatendoosje aan mij geeft. Blij pak ik de doos van haar aan en kijk er direct in. ,Geweldig en lekker’ zeg ik enthousiast. Er liggen diverse soorten tomaten in de doos, ook zij heeft dit jaar een top tomatenoogst gehad. Naast de bekende groene komkommer liggen er ook een aantal citroenkomkommers in de doos. Verder een tweetal gestreepte courgettes en meerdere tomatillo’s.

Nadat ik, langdurig in de doos had gekeken, zet ik deze op de tafel en schenk de koffie in. Ik pak het bord, waarop de zelfgemaakte appeltaart ligt, van het aanrecht en zet deze ook op de tafel. ‘De appels in de taart is eigen oogst’ zeg ik stralend. Terwijl wij genieten van de koffie en taart, kletsen wij gezellig en delen onze moestuinervaringen.

De tomatillo ken ik alleen van foto’s en ben benieuwd hoe ik deze kan gebruiken. ,Als je deze Mexicaanse vrucht eet, denk je eerst dat je een hap neemt van een onrijpe tomaat, vanwege de friszurige smaak. Je kunt de tomatillo rauw eten, wij bakken de vrucht meestal met bijvoorbeeld knoflook en uien’ legt mijn vriendin uit. Ik pak een vrucht uit de doos en bekijk deze aandachtig. Met het hoesje om het bolletje heen, is het een decoratieve en sierlijke vrucht; een plaatje gewoon.

Als ik het tweede kopje koffie inschenk valt mijn oog op een kop in de krant: Oogstfeest. Niet alleen deze maand maar ook volgende maand worden er op veel plaatsen oogstfeesten georganiseerd. Zulke feesten, waarvan de populariteit jaarlijks groeit, zijn gezellig. Alleen mis ik de praktijkervaringen van andere moestuinders.

Na de koffie lopen wij pratend de tuin in. Wij bekijken de appelbomen die vol hangen met vruchten; meerdere appeltaarten kunnen er nog gebakken worden. In het vak met pompoenen zien wij een groot aantal pompoenen liggen. Als ik naar de grote ballen kijk, schiet het artikel van de krant door mijn hoofd. Ik besef, op dit moment, ben ik op een oogstfeestje. Het is een klein feestje maar wel erg plezierig. Met een andere moestuinder ervaringen en geoogste producten delen, in de moestuin is leerzaam en waardevol.

Gertrude     

     

Lees hier de column augustus 2018    

Lees hier de column mei 2018

Lees hier de column april 2018

Lees hier de column maart 2018

Lees hier de column januari 2018

Lees hier de column november 2017

Lees hier de column oktober 2017

Lees hier de column van augustus 2017

Lees hier de column juni 2017

Lees hier de column mei 2017    

Lees hier de Column april 2017

Lees hier de Column maart 2017

Lees hier de Column januari 2017

Lees hier de Column december 2016

Lees hier de Column oktober 2016

Lees hier de Column september 2016  

Lees hier de Column Augustus 2016

Lees hier de Column juni 2016

Lees hier de Column mei 2016

Lees hier de Column april 2016         

Lees hier de Column maart 2016     

Lees hier de Column januari 2016     

Lees hier de Column december 2015

Lees hier de Column oktober 2015

Lees hier de Column Najaar 2015

Lees hier de Column Zomer 2015

Lees hier de Column juni 2015

Lees hier de Column mei 2015

Lees hier de Column april 2015

Lees hier de Column maart 2015

Lees hier de Column februari 2015

Lees hier de Column januari 2015